Így igényelhet lakástakarékot úgy, hogy egy bankba se kell bemennie!

Manapság mindenkinek fontos az idő. Rohanunk egyik helyről a másikra és szinte semmire sincsen időnk, sorban állni pedig végképp nem szeretünk.

Ma már a lakástakarék online igénylés is könnyedén megoldható, így érdemes is ezt a lehetőséget kihasználni. A kiválasztott lakástakarékkal kapcsolatosan az ügyintéző nagyon gyorsan felveszi velünk a kapcsolatot, ha kitöltünk egy egyszerű űrlapot és a gépezet máris beindul.

Évről évre egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az államtól kapott támogatásról senki sem szeretne lemaradni. Az évi 360 000 forint mindenki számára sokat jelent és egy családban akár 5 db lakástakarék számla is lehet. Az éves támogatás mértéke így természetesen megemelkedik. A befizetések, a kamatok és az állami támogatás képezi a megtakarítás részt, míg a másik rész állhat egy lakáscélú hitel részből. Természetesen ez nem kötelező, de aki úgy gondolja ezzel a lehetőséggel is élhet.

Lakástakarék
Lakástakarék

A banki lekötések után ma már a lakástakarék a legnépszerűbb megtakarítási forma a lakosság körében. Ha egy havi 20 000 forintos megtakarítást veszünk alapul, akkor a banki kamat erre az összegre éves szinten 2 % kamattal számolva 962 600 forintot eredményez. Amennyiben ezt lakástakarékba fektetjük akkor az állam által nyújtott támogatással együtt évente 1 250 600 forintot tudunk megtakarítani. Hatalmas a különbség, szinte zongorázni lehet.

Mire lehet a lakástakarékpénztári megtakarítást felhasználni? Nagyon sok mindenre. Lakásvásárlásra, felújításra, hitelek kiváltására. A szerződés lejárata után 3 hónapon belül kiutalják számunkra a megtakarított összeget, amelyet 1 és 18 hónap között fel kell használnunk. Adásvételi szerződést vagy felhasználási számlákat kell majd bemutatni a pénzintézetben, hogy tényleg felhasználtuk az összeget. Akkor sincsen baj, ha nem tudjuk igazolni a teljes összeget, hiszen ebben az esetben maximum az állami támogatástól eshetünk el, amelyet vissza kell fizetni. A többi megtakarítás azonban minket illet, és bármeddig felhasználhatjuk. Érdemes már most gyermekeink jövőjére gondolni és megkötni számukra az első lakástakarék szerződéseket. Ezt mindazoknak ajánljuk, akik nem tudnak hónapról hónapra takarékoskodni, de szeretnék, ha gyermeküknek a megfelelő időben lakás álljon rendelkezésére.