Hatékony módszerek az elsavasodott szervezet tünetei ellen

Az elmúlt évtizedekben tapasztalható életmódbeli változások és különösen a megváltozott étkezési szokások, komoly hatással vannak a szervezetre. Elsősorban azért, mert feldolgozott, savasító élelmiszerek hatására a szervezet sav-bázis egyensúlya felborult és ez konkrét testi tünetekben mutatkozik meg.

Elsavasodott szervezet tünetei komoly kihatással vannak a mindennapokra, negatívan befolyásolják az életminőséget. A gyenge immunrendszer, a gyakori fejfájás, az állandó fáradtságérzet, a narancsbőr és az emésztési panaszok mind az elsavasodott szervezet tünetei. Súlyosabb esetben az elsavasodás ízületi problémákat, koncentrációs és alvási zavarokat, izomgörcsöket és álmosságot okozhat. A tüneteket nem szabad félvállról venni, különösen azért, mert alapvetően egyszerű őket orvosolni. Mi most nem a savlekötők szedéséről beszélünk, hanem valódi megoldásról, amely életmódbeli változtatásokat igényel. Az elsavasodás mértékének csökkentéséhez tisztában kell lenni azzal, hogy mely tényezők okozhatnak elsavasodást. Ezek a tényezők a túlzott savképző italok és élelmiszerek fogyasztása, a mozgáshiány életmód a stressz, a dohányzás, valamint a kávé és alkohol fogyasztás.

Az elsavasodás ellen hatékony módszer a fentebb említett tényezők csökkentése, továbbá a lúgosító élelmiszerek fogyasztása. Elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket, tojássárgát és teljes kiőrlésű gabonaféléket szükséges fogyasztani. Ezenkívül a stresszmenedzsment és a kellő mennyiségű és minőségű pihenés is nagyon sokat segíthet. Természetesen a folyadékfogyasztásról sem szabad megfeledkezni. Leginkább a citromos vizet és a gyógynövényteákat célszerű preferálni. A finom, tisztított víz mindenképp előnyös, önmagában és más italok elkészítéséhez egyaránt.