Hasznos tanácsok álláskeresőknek

Az álláskeresés nem egyszerű folyamat, melynek során gyakran elutasítással szembesül a jelentkező, ami nem könnyíti meg a helyzetet. Néhány hasznos tanácsot megfogadva, előbb érhetünk el sikereket és helyezkedhetünk el az áhított pozícióban.

Álláskereső esetében nagyon fontos a kitartás. Ha már az első kudarcnál feladjuk, akkor sosem fogunk tudni váltani vagy elhelyezkedni. A legjobb, ha minél több platformot figyelünk, hogy ne maradjunk le egy ígéretes álláshirdetésről. Többek között a közösségi médiás felületeken is célszerű nézelődni, nagy hangsúlyt fektetve a LinkedIn-re. Az álláskeresők sokszor nem is gondolnak bele, hogy a Facebooknak milyen nagy szerepe van a munkakeresésben. Nem csupán állásajánlatok jöhetnek szembe a felületen, hanem a munkaadók is utánunk tudnak nézni. A 21. században már nem elképzelhetetlen, hogy azért utasítsanak vissza egy jelentkezőt, mert kompromittáló, kínos fotókon szerepel vagy a cég profiljához nem illő kiírások szerepelnek az oldalán. Emiatt nagyon fontos, hogy kritikus szemmel nézzük át az oldalunk és ha kell töröljük a ránk nézve nem túl előnyös tartalmakat.

Ha megvan az ideális állásajánlat, akkor következhet az önéletrajz megírása. Sokan fordított sorrendben csinálják, azonban sokkal nagyobb esélyünk van a sikerre, hogy ha az álláshirdetés alapján készítjük el a CV-t. Ha sikerül bejutni az állásinterjúra, akkor onnan már csak egy lépés a pozíció elnyerése, azonban sokan mégis ezen a ponton véreznek el. Holott az állásinterjúra is fel lehet készülni a várható kérdésekből, illetve nem árt a cégből is felkészülni, hiszen így kisebb eséllyel kapunk olyan kérdést, amire nem tudunk válaszolni, esetleg kínos helyzetbe kerülünk. Minél felkészültebbek vagyunk, annál nagyobb az esélyünk a sikerre.