A gáztűzhelyek elődei már a 19. században megjelentek. A század vége felé határozottan elterjedt az eszköz, s emberek tömkelege ismerte fel, mennyivel egyszerűbb így a főzés, mint a fatüzelésű kályhákon, sparhelteken.
A gáztűzhely ma is nagy népszerűségnek örvend. Számos előnnyel rendelkezik más főzőberendezésekkel ellentétben. Lássunk néhányat! Az egyik legfontosabb tulajdonsága a gáztűzhelyeknek, hogy rendkívül gyorsan és hatékonyan melegítenek. Gyakorlatilag nem kell várni, mint az elektromos társaiknál arra, hogy felmelegedjen a főzőlap. Gáztűzhely esetében, amint lobban a láng, kezdődhet a főzés. Ebből fakad a másik szimpatikus jellemző is, mégpedig, hogy nagyon jól lehet szabályozni a hőmérsékletet. Az elektromos főzőlapoknál például nagyon nehéz eltalálni a megfelelő erősséget, azonban a gáztűzhely esetében nem áll fenn ez a probléma.
Ami talán a gáztűzhelyek hátránya volt régebben, az a tisztítással kapcsolatos nehézség. Ám, a mai anyagok, melyekből készülnek, nagyon jól takaríthatók, ráadásul az ehhez szükséges eszköztár is csak bővül az idő előrehaladtával. S persze, aki a mondáshoz tartja magát, miszerint: „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!” biztos nem találkozik ráégett, rászáradt szennyeződésekkel a gáztűzhelyen. Akiknek van összehasonlítási alapjuk a gáztűzhelyen és az elektromos tűzhelyen főtt étellel kapcsolatban, azt mondják a gáztűzhelyen készült íze valahogy mindig jobb. Ki tudja? A primanet.hu webáruházban hatalmas gáztűzhely választékot találnak. Számos márka, különböző modellek, eltérő színek, méretek egyaránt fellelhetők. A repertoárban szerepel hagyományos gáztűzhely, illetve gáztűzhely elektromos sütővel is. Próbálják ki és állapítsák meg, vajon tényleg jobb a nyílt lángon készült étel!