Gázos vagy faszenes grill való nekem?

A nyár nem csupán a kerti munkák időszaka, hanem a lazításé, baráti és családi összejöveteleké is. A jó idő beköszöntével előkerülnek a grillezők és a bográcsok, hogy aztán megtöltse a levegőt az ízletes finomságok illata. Ha még nem rendelkezünk grillezővel, azonban szívesen magunkra öltenénk a kötényt és grillcsipeszt ragadnánk, akkor ideje beszerezni egyet.

Faszenes grill és gázos társai kapcsán gyakran merül fel a kérdés, hogy melyik típus éri meg igazán. A két fő opció mellett akár az elektromos sütögetők is szóba jöhetnek. Tény, hogy ma már hatalmas választék áll rendelkezésre, amely némileg megkönnyíti a dolgunkat, más szempontból viszont nehézséget is okoz, hiszen nem könnyű eldönteni, hogy melyik az a modell, amely hosszú távon be fog válni. Mindegyik típus más-más előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, így ezeket kell mérlegelnünk, valamint átgondolni, hogy pontosan milyen elvárásaink és igényeink vannak a készülékkel kapcsolatban. Az elektromos sütögetők nagy előnye, hogy viszonylag tisztán lehet velük dolgozni, azonban hátrányuk, hogy elengedhetetlen, hogy áramforrás álljon rendelkezésre.

A gáz grillezőkkel szintén nem nehéz bánni, mivel könnyű begyújtani, illetve a sütögetés is egyszerűen kivitelezhető. Ennél a típusnál főleg arra kell ügyelni, hogy az égőfej minőségi anyagból készüljön. A faszenes grillt sokan a sütögető készülékek királyának tartják. Ezekben a grillekben nem is sütögetünk, hanem egyfajta szertartást viszünk véghez. Kezdők számára nehézkes lehet bánni vele, ki kell tapasztalni, hogy hogyan kell bánni vele. A begyújtás is nehézkesebb, nem lehet egy gombnyomással begyújtani, mint a gáz grillezők esetében. A faszenes típusokban az ételek kellemes füstös ízt kapnak, mely más készülékekben nem valósulhat meg.