Furcsa zajok a melegítő rendszerben – Mi lehet az oka?

Ha a fűtési rendszer felől furcsa zajok érkeznek akkor az számos problémát jelezhet. Alapvetően a központi rendszert alkotó legtöbb alkatrész fémből készül. Miközben felmelegszik, majd lehűl, a fém kibővül majd összehúzódik. Egy szóval sok esetben a hallott hangok teljesen normálisok, míg máskor valamilyen problémára utal a furcsa hang.

A melegítő rendszerben lévő furcsa zajokról itt tudhat meg többet! Elképzelhető, hogy a kazán igen zajosan működik, aminek sok esetben az az oka, hogy a kazán hőcserélőjében vízkő képződött. Ez azzal jár, hogy a vízkő leülepszik és a víz áramlását korlátozza, vagyis a hőcserélő belsejében lévő víz túlmelegszik. Ezt egy sípoló vízforralóhoz tudnánk leginkább hasonlítani. Ezt elsősorban a régebbi fűtési rendszerek esetében lehet tapasztalni. A fölösleges vízkőmennyiség eltávolításához érdemes vízkőoldószert alkalmazni az adagoló és tágulási tartályban. Ezek után érdemes tiszta vízzel átöblíteni a központi fűtést. A zajos kazán oka sok esetben a rendszer alacsony vízáramlása. A modern gázkazánoknak ugyanis a megfelelő működéshez különleges áramlási sebességre van szükségük.

Az ellenőrzés nagyban hozzájárul a probléma diagnosztizálásában és megakadályozza a kazán zaját. Érdemes előkeresni a kazán kézikönyvét, amiben megtalálja a szükséges áramlási sebességet, vagy ha valóban elakad, vegye fel a kapcsolatot a gyártóval, és kérje meg őket, hogy adják meg a szükséges információkat. Az is jó ötlet, ha egy tisztítószert használ, hogy megszabaduljon az iszapoktól és törmelékektől, mivel ezek is alkalmasak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, különösen, ha automatikus leeresztő szeleppel vannak felszerelve. Az egyik módja annak, hogy megakadályozzuk a kazán zaját, ha megvédjük azt a kemény víztől.