Faszenes grillsütő és a helyes sütés titkai

A grillezésnek van egyfajta különleges hangulata. A parázs sercegése, a levegőben szálló füst és a készülő ételek terjengő illata szorosan hozzátartozik a nyári szezonhoz. Ahhoz, hogy belevessük magunkat a grillszezonba, elengedhetetlen egy megfelelő készülék beszerzése, illetve nem árt tisztában lenni néhány praktikával.

Faszenes grillsütő legnagyobb előnye, hogy kizárólag ezzel a készülékkel tudjuk elérni, hogy az ételeknek kellemes, füstös íze legyen. Nagyon hangulatos, ahogy a faszén felizzik és elkezd felmelegedni. A faszén előkészítése kapcsán nincs egy egységes álláspont, mindenki másra esküszik. Vannak, akik szerint kevés faszén is elegendő, míg mások váltig állítják, hogy nagy adagra van szükség, piramis alakzatban felhalmozva. A szén gyorsabb égését is el tudjuk érni, ha grillgyújtó kéményt alkalmazunk. Ezt mindenképp helyezzük tűzálló felületre, majd ezt követően tegyünk bele papírt faszénnel vagy brikettel. A kémény tartalmát meggyújtva, meg kell várnunk, hogy a szén átizzon, ezután áthelyezhetjük a grillsütőbe.

Nem csak az a fontos, hogy hogyan gyújtjuk be, illetve használjuk a grillsütőt, hanem az ételek előkészítésén is sok múlik. Ha húsokat szeretnénk készíteni, akkor a minél ízletesebb végeredmény érdekében célszerű minél több időt hagyni a pácolásra. A legjobb, ha akár egy teljes napon keresztül fűszerfürdőben áll a hús. Ha zöldségeket is szeretnénk grillezni, akkor azokat se hagyjuk ki a fűszerezésből, mivel sokkal intenzívebb ízük lesz. Emellett halat vagy gombát is készíthetünk a rácson, hogy minél változatosabbak legyenek az ételek és a vendégeknek is legyen miből válogatni. Az igazán kreatív grillmesterek akár a desszertet is elkészíthetik a rácsokon. Például jó ötlet a desszertek grillezése, különösen, ha valami egészséges finomságra vágyunk.