Erre ügyeljünk a radiátor kiválasztásánál

Egy korszerű fűtési rendszer kiépítése hosszú távon megtérülő, ámde bekerülés szempontjából költséges befektetés. Akármilyen technológia mellett is döntünk, – legyen szó gázról, vagy épp hőszivattyús megoldásról – legalább olyan fontos hogy pontosan a megfelelő méretű és teljesítményű hőleadó berendezéseket szereltessük fel.

A legideálisabb radiátor kiválasztása szerencsére nem egy túlságosan bonyolult művelet. Annak érdekében, hogy biztosra mehessünk, mindenképpen alaposan utána kell számolni otthonunk minden egyes helyiségének a szükséges hőigényéről. Ezt sajnos elég sok minden befolyásolja – elsősorban a szigetelés, a nyílászárók korszerűsége és persze az épület elhelyezkedése is számít -, ám egy közepes állapotú ingatlan esetében nagyjából 40-45 Watt hőenergiára van szükség légköbméterenként. Ebből már aránylag könnyen kiszámolható, hogy adott helyiségben mekkora teljesítményű radiátor az optimális, arra azonban érdemes ügyelni, hogy 2.5-3kW környékén már szerencsésebb két fűtőtesttel megoldani a hőleadást. Ilyenkor, ha van rá lehetőség, akkor mindig egymással szembe, két szemközti falra tegyük a radiátorokat, ugyanis így oszlik el a meleg levegő a legjobban.

Azonban nem csak erre érdemes ügyelni, amikor a legideálisabb helyet keressük. Fontos, hogy a hőleadó közvetlen környezetében ne legyen semmi, ami az áramló levegő útját állná. Mindig hagyjunk legalább 10-20 centiméter helyet a fűtőtest és a mellette lévő bútor közt – persze az sem baj, ha ez a távolság ennél nagyobb -. Ugyancsak kerüljük azt, hogy a tetejére pakolunk, hisz ezzel lezárjuk azt, amitől csökken a hatékonysága. Amennyiben megoldható, a radiátor mindig közvetlenül az ablak alá kerüljön felszerelésre. Így egyrészt biztosan nem lesz útban, másrészt a szellőzés szempontjából is így a legszerencsésebb.