Egy vers, mely görbe tükröt mutat szeretett anyanyelvünkön

A magyar nyelv az egyik legszebb, ugyanakkor legnehezebb a világon. Ezt tanúsíthatják azok a külföldiek, akiknek már beletört a bicskájuk a nyelvtanulásba. Hogy miért? Nos, van erre egy vers, ami tökéletesen szemlélteti ezt.

További érdekességek és a vers ezen a linken található. Az ATPszövegírás marketing szövegírói nagy rajongói az irodalomnak, így amikor a kedvenc vers kiválasztására került a sor, nem volt egyszerű dolguk. Ezért úgy határoztak, kiválasztanak egy kevésbé ismert verset, mely tökéletesen bemutatja, milyen furcsaságokkal találkozhat az a külföldi, aki úgy dönt, hogy megtanulja anyanyelvünk. Bencze Imre Édes, ékes apanyelvünk című versét olvasva óhatatlanul is mosolyra húzódik a szánk és ekkor rádöbbenünk, hogy ami nekünk teljesen természetes a nyelvtanban, az egy külföldinek mennyire érthetetlen. Mivelhogy anyanyelvünk vagy ahogy Bencze Imre írja apanyelvünk a nyelvtant tekintve tele van kivételekkel. Elég, ha csak a ragozás kacifántosságára gondolunk, mert hogy a jó tárgyesetben jót, azonban a tó esetében ez tavat.  Ezt Bencze Imre verse is kiemeli.

Az is egy külön küzdelem, hogy a külföldi a számukra kiejthetetlen betűkkel megbarátkozzon. Nem csoda, hogy sok külföldi eleinte lelkesen vág bele a világ egyik legnehezebb nyelvének megtanulásába, azonban hamar elmegy a kedvük. A magyar nyelv rengeteget változott az idők folyamán, mindamellett, hogy rengeteg dolgot megőrzött. Hogy könnyebb lett-e vagy nehezebb, erre nehéz volna válaszolni, minden esetre mi örülünk, hogy ezt a nehéz, ugyanakkor dallamos és választékos nyelvet anyanyelvünknek nevezhetjük. Bár nem mindenki szereti az irodalmat, azonban ezt a vidám és kreatív verset megéri legalább egyszer elolvasni.