Diabetológia – Mit érdemes tudni róla?

A magyar nemzet sajnos élvonalban van, ha az elhízásról van szó. Ennek nem feltétlenül a mértéktelen cukor és szénhidrát fogyasztás az oka, hanem elképzelhető, hogy cukoranyagcsere problémák állnak a háttérben.

Diabetológia a diabetológus szakterülete, a cukorháztartás zavaraival és az ehhez köthető szövődményekkel foglalkozik. Ha nagy túlsúllyal rendelkezik és képtelen lefogyni, akkor érdemes lehet diabetológus szakorvossal kivizsgáltatni magát. Sok esetben a betegeknél PCOS-t és a manapság gyakori inzulinrezisztenciát diagnosztizálnak. A PCOS policisztás ovárium szindróma, mely szintén egyre gyakoribb, azonban még így is kevesen ismerik. Számos nőt érint és megnehezíti teherbeesést, valamint a mindennapokat. Az inzulinrezisztencia számos következménnyel járhat, úgy, mint a kialakuló cukorbaj, a szív- és érrendszeri kockázatok. Az inzulinrezisztencia leginkább genetikai kiindulású. Alapvetően különféle szövődmények és anyagcserezavarok rizikójával társul.

A betegség főbb tünetei közt említhetjük a női szervezetben való túlzott férfihormon termelődést, valamint a petesejtérés zavarát, mint például a menstruációs zavarok. A betegség kezelhető helyes életmód kialakításával, de lehetőség van még gyógyszeres terápiára, vagy szükség esetén műtéti beavatkozásra is. Ha arra gyanakszik, hogy Ön is ebben a betegségben szenved, akkor ajánlott mielőbb diabetológus szakorvost felkeresni, főleg abban az esetben, ha gyermeket szeretne. Ha elkeseredetten próbál lefogyni, de minden próbálkozása ellenére sem sikerül, akkor érdemes lehet kizárni a betegség lehetőségét. Ha viszont kiderül, hogy PCOS-ben szenved, akkor pontosan tudni fogja, hogy mit kell tenni, hisz az orvos is segítségére lesz.