Az uszoda melegítéséhez megújuló energiaforrásokat használnak

A megújuló energiaforrások pénzt és energiát takaríthatnak meg, ha előmelegítik a vizet, és kiegészítik a medencék hagyományos elektromos vagy fosszilis tüzelésű fűtőkészülékeit.

Katt ide és nézze meg milyen energiaforrásokat használnak az uszodákhoz. A megújuló uszoda fűtéseknek két fő formája van: közvetlen és közvetett. A medence mérete és a kívánt hőmérséklet határozza meg, hogy melyik melegítőtípus és milyen típusú megújuló technológiák lesznek a leghatékonyabbak. A közvetlen melegítők közvetlenül a hőforráson keresztül keringetik a medence vizét, általában nem üvegezett napkollektorral. Ez a legegyszerűbb és leggyakoribb megújuló uszodafűtés. Általában a közvetlen uszodafűtés akkor működik a legjobban, ha a medence kívánt hőmérséklete megegyezik a kollektor üzemi hőmérsékletével. A közvetett fűtőberendezéseknek másodlagos hőcserélő hurok van a kollektor és a medence között, ami azt jelenti, hogy az eredeti forrás egy másik folyadékot melegít, amely viszont ezt a hőt a hőcserélőn továbbítja a medence vizéhez. Közvetett uszodai rendszereket gyakran használnak nagyobb medencékhez, amelyeknél erősebb hőforrásra van szükség.

Az uszoda melegítéséhez viszonylag alacsony hőmérsékletet kell igénybe venni, hogy az emberek számára kényelmes vízhőmérséklet-tartományt elérje. A legtöbb megújuló medencefűtés napenergiával működő vízmelegítési technológiákat használ, de az aktív geotermikus területeken a medencefűtés alkalmazásával a talajvíz közvetlenül vagy közvetetten is felhasználható. Az uszodafűtés technológiájának kiválasztása a végső felhasználástól és az általános fűtési igényektől függ. A drága, magas hőt előállító technológiák nem mindig jelentik a leginkább költséghatékony lehetőséget a medencefűtéshez, mivel ezek teljesítménye sokkal nagyobb, mint amit a közvetlen uszodafűtés igényel.