Az időablakos táplálkozás tudományos alapja

Kétségkívül manapság nagyon sokféle táplálkozási irányzat és diéta közül tudunk választani. Vannak olyanok, melyeknek nem sok tudományos megalapozottsága van, azonban vannak olyan irányzatok is, melyek kapcsán többször bebizonyosodott, hogy van valóság alapjuk.

Időablakos táplálkozás sokak számára újdonságnak tűnhet, holott egyáltalán nem az. Csak korábban nem volt megnevezve, azonban nagyszüleink is ezt az étkezési irányzatot folytatták, még ha nem is tudatosan. Akkoriban korán, nagyjából reggel 7-kor fogyasztották el az első étkezést, míg az utolsót 5-6 óra körül. Ezt követően nem ettek, nem nasiztak. Akkoriban elődeinket nem segítették kutatások, így tapasztalati úton jöttek rá, hogy hogyan érdemes egészségesen étkezni. Minket ma már számos kutatás, vizsgálati eredmény segít, hogy olyan étrendet, szokásokat alakítsunk ki, melyek támogatják egészségünket. Szervezetünk rendelkezik egy természetes napi ritmussal. Ugyanakkor ez az egyes szervekre és szövetekre is igaz, hiszen van egyfajta önálló napi ritmusuk. Ezt igazolja, hogy az izmok cukorfelvétele napszakosan változik, valamint a máj inzulin érzékenysége is napi szinten ingadozik.

A tudomány már megállapította, hogy a sejtek számára nem előnyös, ha egész nap maximumon pörögnek, ezért elengedhetetlen a pihenés és a regeneráció. Ha kora reggeltől kezdve egészen késő estig folyamatosan eszünk, azzal nem teszünk jót szervezetünknek, mivel pont úgy bánunk a sejtjeinkkel, mint a rabszolgákkal a bányákban. Ha szeretnénk, hogy jól működjenek, akkor nagyon fontos, hogy hagyjuk őket pihenni, amit úgy érhetünk el, ha egy bizonyos időkeretbe szorítjuk az étkezéseinket és nem terheljük le teljesen a szervezetünk. Ez az étrend egyszerűen betartható, ami szintén hozzájárul népszerűségéhez.