Alapvető tudnivalók a gázpalack kapcsán

Ha gázpalackról van szó, akkor a legfontosabb a biztonság. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy alaposan utána nézzünk a beüzemelésnek és mit kell tudni magáról a gázpalackról. Természetesen a forgalmazónak és gyártónak is nagy szerepe van a biztonságban, azonban a felhasználónak is tisztában kell lennie pár dologgal.

Gázpalack kapcsán az egyik legfontosabb tudnivaló az életkor. A jogszabályok előírják, hogy az alumíniumból készült darabok legfeljebb ötven évig használhatók. Emellett a rajtuk lévő szelepet tíz évente cserélni kell. A tíz év fontos időtartam, hiszen ennyi idő után szükséges átvizsgáltatni a palackot. Ha nem tudjuk utoljára mikor került erre sor, akkor a palackon lévő adattáblát érdemes megtekinteni, ott ugyanis fel van tüntetve a dátum. Az ellenőrzést nem szabad félvállról venni, ugyanis az évek során folyamatosan vékonyodik a palack fala, illetve kopik, koszolódik, vagyis idővel veszélyes lehet használata. Nem csak az a fontos, hogy a gázpalackot ellenőrizzük, hanem az is, hogy rendeltetésszerűen használjuk. Arra mindenképp ügyelnünk kell, hogy a palackba megfelelő mennyiségű gáz kerüljön, mivel a túl kevéssel anyagilag rosszul járunk, míg a túl sok nem biztonságos.

A gázpalackon fel van tüntetve a tárasúly, vagyis a nettó tömeg, mely megmutatja mennyire nehézgáz nélkül a palack. A tárolás is fontos tényező, melyről a jogszabályok rendelkeznek. Kizárólag olyan épületben lehet tartani, ahol robbanás esetén nem szenved komoly kárt a tartószerkezet. Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a pincék, padlásterek és panelházak nem felelnek meg a célra. A másik lényeges tényező a tárolás kapcsán a hőmérséklet, mivel a nagy meleg hatással van a gáz nyomására. A nem megfelelő tárolás rendkívül veszélyes lehet, így jobb óvatosnak lenni.