Ágynemű és ágyneműhuzat: kék a kézben járnak. Mit kell tudni róluk, ha vásárlás előtt állunk?

A hálószobánk e két elem nélkül nem is lenne az, ami. Az ágynemű és az ágyneműhuzat teszi kényelmessé az ágyunkat, széppé az álmainkat és kipihentté a reggeleinket. Ezért megválasztásuk kapjon egy kis figyelmet és átgondolást, mert megérdemlik.

Az ágynemű a paplanból, a párnából és a kispárnából áll. Ez egy alap ágynemű garnitúra. Az ágyneműhuzat pedig az ágyneműre húzott lakástextil, lepedővel kiegészülve. Az ágyneműnek több típusa is van: téli, nyári, 4 évszakos, pehely-toll ágynemű, antiallergén ágynemű, selyemangin ágynemű, egyszemélyes ágynemű, kétszemélyes ágynemű és gyerek ágynemű.

Az esti alvásnál a kényelem a legfontosabb, ebben mindannyian egyetértünk. De mitől lesz maximális a kényelem? Ahány ház, annyi alvási szokás, úgyhogy ezt mindenkinek saját magának kell tudnia. Sokan csak teljes sötétségben tudnak elaludni és a hajnali pirkadatra azonnal felébrednek. Nekik fontos a fényzáró sötétítés. A matracválasztás is eltérő, mert a nagyon puhától a kőkemény matracokig sokféle van, de saját tapasztalatok alapján kell választanunk, amikor újat szeretnénk beszerezni.

Ugyanígy van az ágynemű és az ágyneműhuzat esetében is. Aki hajlamosabb az izzadékonyságra, az egy jól szellőző toll paplant válasszon a poliészterrel töltött vastag paplan helyett és talán télen is elegendő egy vékonyabb, ámde meleg tollpaplan.

Ágynemű
Ágynemű

A nagyon fázósak pedig a flanel ágyneműhuzat voksa mellett foknak jókat aludni, mert az alatt biztosan kellemes meleg fogadja és szenderíti álomba őket minden éjjel. A flanel ágyneműhuzat a sűrű szövése miatt jól szigetel, remekül megtartja a hőt, de emellett kellőképp szellőzik is. Csodaszép minták, színek kaphatóak flanel ágyneműhuzatokból.

A gyermekeknek a 100%-os pamut ágynemű huzat a javasolt, mert ez a teljesen természetes anyag nem okoz irritációt a vékony és érzékeny bőrükön. A gyerek ágyneműhuzat jó anyagú, erős és tartós. A gyakori mosásoknak is ellenáll, hiszen a gyermekeink ágyneműit még gyakrabban kell cserélni és mosni, mint a felnőttekét.

A felnőtt ágynemű méreteinél 2 típust különböztetünk meg. Normál paplanos és a nagy-dupla paplanos. A normál paplanhuzat mérete 140 x 200 cm, a nagy-dupla paplanhuzat mérete 200 x 220 cm. Utóbbit akkor választjuk, amikor nem egyedül alszunk, vagy nem elég nagy a normál paplan, mert a gigantikus takaró alatt nagyobb kényelemben érezzük magunkat.

A jó minőségű ágynemű és ágyneműhuzat alapozza meg az alvás minőségét, ezért inkább vásároljunk egy picit drágább, de jobb, kényelmesebb változatot belőlük. Szép álmokat!