A zöldhulladék felhasználásában hatalmas segítség egy komposztáló

Amíg el nem kezdünk rá kifejezetten figyelni, addig talán észre sem vesszük, otthonunkban mennyi maradék landol a kukában nap mint nap és ez mekkora terhet jelent a bolygónknak. Egy átlagos család több mázsa szemetet dob ki évente, holott ennek a nagy része újrahasznosítható lenne. A műanyag, a papír és az üveg szelektív gyűjtése mellett azonban még mindig kevesen gondolnak a zöldhulladék felhasználására.

Pedig egy komposztáló segítségével a háztartásban keletkezett növényi eredetű felesleg nagy része könnyedén hasznosítható lenne. Ráadásul ehhez sem különösebben nagy helyre, sem számottevő energiabefektetésre nincs szükség. Mindössze némi tudatosságot és minimális gyakorlatot igényel a dolog. A folyamat első lépése a megfelelő komposztáló láda kiválasztása. Ezt akár mi magunk összeállíthatjuk, ám a legtöbb esetben szerencsésebb a készen kapható változatok közül beszerezni egyet. Ennek igen egyszerű az oka, ugyanis bár egy komposztáló nem kifejezetten bonyolult szerkezet, hatalmas jelentősége van annak, miképp tartja meg a belsejében uralkodó hőmérsékletet és páratartalmat.

Ezekre a tényezőkre pedig nagy hangsúlyt fektetnek a gyártók és már a tervezés első pillanatától kezdve szem előtt tartják ennek fontosságát. Ugyancsak szerencsés, ha egyúttal mindjárt egy kiegészítő talajrácsot is beszerzünk. Ez a szerkezetének köszönhetően elősegíti a komposzt erjedését, emellett pedig távol tartja a nem kívánatos rágcsálókat is. Az ideális méret megválasztása ugyan sok esetben dilemmát jelenthet, ám egy közepes méretű – 4-600 literes – komposztáló a legtöbb háztartás esetében tökéletesen megfelelő. A szett megvásárlását követően már csak arra kell ügyelnünk, hogy a megfelelő arányban kerüljön az elegybe zöld, illetve száraz hulladék, valamint az is létfontosságú, hogy egyéb szemetet – például állati eredetű anyagokat, vagy törmeléket – ne keverjünk a komposztba.