A vízhűtő funkciója és cseréje az autóban

A vízhűtő az egyik legfontosabb alkatrész az autóban, ugyanis megakadályozza a motor felhevülését. A benne található hűtővíz elvezeti a felesleges hőt egy hőcserélőhöz, ahol egy ventilátor által keringetett levegőnek adja át. Meghibásodása esetén mielőbb ki kell cserélni!

Vízhűtő gyakorlatilag bármikor kilyukadhat, azonban ezt könnyű észrevenni. A legszembetűnőbb jelek az autó alatt összegyűlő tócsa vagy a műszerfalon látszó motorhőmérséklet magas hőmérséklete. Elképzelhető, hogy a vízhűtő beszennyeződik és eltömődnek a járatai, emiatt pedig nem tud létrejönni az optimális cirkuláció. Szerencsére ezt meg lehet előzni különféle vízkő eltávolító és tisztítási eljárásokkal. Az is előfordulhat, hogy a hűtőventilátor valamilyen elektromos hiba miatt nem működik megfelelően. Abban az esetben, ha csak kisebb probléma áll fenn a vízhűtő kapcsán, akkor nem jelent akadályt a gépjárművel való haladás, így magas sebességfokozatban, alacsony fordulatszámon, lehúzott ablakok mellett a fűtés bekapcsolásával hatékonyan visszahűthető a motor, amíg el nem ér egy szervizbe. Ha bármilyen probléma adódik a vízhűtővel, akkor nem szabad sokáig várni, hanem mielőbb ki kell cserélni az alkatrészt. A vízhűtőt biztonsági okokból nem lehet javítani, így csak a csere jöhet szóba.

A belső égés következtében hő keletkezik a hengerekben és a motorblokkban. Ezt az égéshőt mindenképp el kell vezetni, mert enélkül motorblokk és a dugattyúk olyannyira felhevülnének, hogy a kenőanyag sem tolerálná azt. A dugattyúk teljes mértékben besülnének, a motor pedig visszafordíthatatlanul károsodna. A hűtőfolyadék ezt a hőt vezeti el. Így már egyértelmű miért olyan fontos alkatrész a vízhűtő. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahonnan meg is rendelheti a szükséges alkatrészeket!