A sikeres életmódváltás lépései

Az életmódváltás akkor lesz sikeres, ha konkrét céljaink vannak és alaposan megtervezzük az odavezető utat. Ebben kérhetjük szakember segítségét vagy befizethetünk életmódváltó programokra is. Szerencsére nagyon sok lehetőségünk van, de alapvetően a főbb lépések minden esetben azonosak.

Életmódváltás első lépése, hogy kitűzzük a célunkat. Nem mindegy mi a kiinduló helyzet, illetve, hogy fogyni szeretnénk pár kilót, esetleg nagyobb túlsúlytól szabadulnánk meg vagy növelni szeretnénk az izomtömegünket. Természetesen az is nagyon fontos, hogy reális célt tűzzünk ki magunk elé, vagyis ne akarjunk egy hét alatt tíz kilótól megszabadulni. Ha nem reálisak a céljaink, akkor hamar belebukunk, ami kudarchoz vezet és könnyen visszatérhetünk a korábbi rossz szokásainkhoz. Sokan hajlamosak drasztikus módszerekhez folyamodni és egyik pillanatról a másikra teljesen megváltoztatni az étkezést és napi két órákat edzeni. Holott a cél a fokozatosság lenne, hogy az életmódváltás hosszú távon is fenntartható legyen. Eleinte célszerű a cukros, fehérlisztes élelmiszereket kiiktatni az étrendből, illetve ügyelni a kellő folyadékbevitelre megfelelő formában.

Majd ezt követően a következő cél lehet, hogy minden étkezéshez fogyasszunk valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget. Ha megkívánjuk az édességet, akkor célszerű fitt alternatívákat választani, például egy fehérjeszeletet vagy egy cukormentes süteményt. Nem csak az étkezésben, hanem a sportban is célszerű a fokozatosság elvét követni, vagyis, ha évek óta nem sportoltunk, akkor ne kezdjük rögtön egy kétórás edzéssel kemény edzéssel, hanem folyamatosan vezessük be az aktivitást a mindennapjainkba. Életmódváltás alatt a többség csupán az étkezést és az edzést érti, azonban a kellő pihenésre, stresszmenedzsmentre és a megfelelő folyadékbevitelre is gondolni kell.