A magyar tenger gyöngyszeme

A Balaton évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend a pihenni, kikapcsolódni vágyók körében.  Ugyan ősszel és télen is páratlan látványt nyújt, de az igazi szezon a késő tavaszi hetektől indul, és egészen szeptember végéig tart.

Ha sorra vennénk legnépszerűbb városait, akkor Balatonfüred minden valószínűség szerint vezető helyet foglalna el közöttük. Legtöbben a kikötőre, az ott úszkáló hattyúkra és a mellette fekvő sétányra gondolunk a város kapcsán, pedig annak turisztikai értékei messze meghaladják mindezt.

A magyar tenger északi partján fekvő várost 1971-ben avatták gyógyüdülő várossá, de ismert egyébként borkultúrájáról is. Balatonfüreden több templom is megtalálható, de a híres Tagore-sétány, a Gyógy tér ivócsarnoka, valamint a szívkórház épületegyüttese legalább ilyen híres. A város környékén található meg a Jónás-kilátó, melyet szintén gyakran felkeresnek az oda látogató turisták.

Balaton
Balaton

Az említett Tagore-sétány egyébként a híres hindu költőről kapta nevét, aki a füredi szanatóriumban gyógyult meg, és ennek örömére egy hársfát ültetett az itt megtalálható parkban. Azóta ez szokássá vált, és ma már számos híresség, költő és közéleti ember ültetett fát a sétány mentén Tagore tiszteletére. Egyszerűen nem lehet nem szeretni Balatonfüredet, már a sétány önmagában is meghódítja az ember szívét, aki eltölt ott legalább egy éjszakát.

Ugyan a Balaton is remek fürdőzési lehetőséget kínál, de az élményfürdők irányt megnyilvánuló egyre nagyobb kereslet apropóján nyitotta meg kapuit korábban az Annagora Aquapark. Nem csak a vízi programok kínálnak azonban aktív kikapcsolódási lehetőséget a Balatonnál, hanem a páratlan természeti környezet is. A Tamás hegy és környékén kiváló túraútvonal várja a természet és a fényképezés szerelmeseit. A Jókai kilátóból csodás panoráma nyílik a magyar tengerre, és a Tihanyi-félsziget is teljes méretében jól látható.

A természet, a növény-és állatvilág iránt érdeklődők egyébként a Bodorka Balaton Aquariumban is igazán jól érezhetik magukat. A látogatóközpontban a harcsáktól kezdve a horvátországi testvérváros, Opatija élővilágáig sokféle izgalmas állat megtalálható, így a program kicsik és nagyok számára is remek választásnak bizonyul.