A leggyakoribb hibák a jutalomfalat kiválasztása és adása során

A kutyaóvodában és a kutyaiskolában a kutyaoktatása során elsősorban a pozitív megerősítéses tanítást alkalmazzák, vagyis, ha az állat helyesen végrehajtja a feladatot, akkor azt jutalmazzuk. A jutalmazás legjobb módja a jutalomfalat adása. Az viszont nem mindegy, hogy hogyan választjuk meg az ízletes falatokat.

Kutya jutalomfalat esetében, ha jól választunk, akkor az állat hamar el tudja fogyasztani, nem szomjazik meg tőle és nem is zökken ki a tanulásból. Nem szabad elfelejteni, hogy a kutyaiskolában rengeteg inger éri az ebet. Nagyon sok ember, kutya, szagok, színek, nagy jövés-menés. Ebben az impulzus rengetegben egy olyan jutalomfalatra van szükség, melyre az állat odafigyel és hajlandó együttműködni, hogy megkapja a finomságot. A bolti, száraztáphoz hasonló falatok nem elég vonzók, ennél sokkal jobb alternatívák is akadnak. Az otthoni sajtfalatkák, párizsi és virsli szintén nem bizonyulnak jó választásnak. Kisebb, könnyen emészthető, illatos finomságokkal tudjuk leginkább motiválni az állatot, mely nem száraz, így a kutyus nem szomjazik meg és nem kell szünetet tartani a gyakorlatok során.

Ha megtaláltuk a tökéletes jutalomfalatot, akkor már csak arra kell ügyelni, hogy megfelelően használjuk. Sok gazdi könnyen túlzásba esik és jóval nagyobb mennyiséggel jutalmazza az állatot, mint az indokolt lenne. Nem szabad elfelejteni, hogy a jutalomfalat nem az etetésére szolgál, hanem ahogy a neve is mutatja jutalmazásra. Emiatt nem szabad a mindennapok során az állat tápjával sem összekeverni, mivel így elveszti jutalmazó jellegét. Könnyű csak azért finomságokkal elkényeztetni a kutyát, mert cukin néz, aranyosan fekszik, ezzel viszont csak a saját dolgunkat nehezítjük meg és kevésbé tudjuk tanítani. Nem szabad elfelejteni, hogy a jutalomfalatot ki kell érdemelni!