A konzuli szolgálat számos esetben lehet segítségünkre

A konzuli szolgálatnál való regisztrációt sokan feleslegesnek tartják, továbbá úgy vélik, hogy csak másnak van szüksége segítségre. A túlzott magfabiztosság és biztonságérzet azonban nem feltétlenül kifizetődő, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor kerül bajba. Külföldön kifejezetten félelmetes bajba kerülni, azonban nagy segítséget jelent, ha van kihez fordulni.

Konzuli szolgálat hatalmas segítséget jelent, ha a külföldi tartózkodás során nem minden a tervek szerint alakul. Senki sem tervezi, hogy külföldön letartóztatják, egészségügyi vészhelyzetbe kerül vagy rosszabb esetben meghal. Ilyen esetekben a konzuli szolgálat többféleképp tud segíteni. Egy viszonylag általános eset, ha az útlevéllel történik valami. Például elveszik, megrongálódik vagy ellopják. Ezenkívül az is előfordulhat, hogy az utazás alatt szembesül azzal, hogy az okmány lejárt. Bármelyik opció áll fenn, a konzuli szolgálat ideiglenes útlevelet állíthat ki, melynek segítségével megvalósulhat a hazatérés. Egészségügyi vészhelyzet esetén is tud segíteni, ugyanis értesíti a bajba jutottat a helyi orvosok, valamint kórházak elérhetőségéről.

Ha kivételes eset áll fenn, akkor az utólagos visszafizetés, illetve díjfizetés ellenében a konzuli szolgálat hazatérési kölcsönt is nyújt. Külföldi haláleset kapcsán nemcsak az elhunyt hozzátartozóját értesíti a konzuli szolgálat, hanem tájékoztatást is nyújt a holttest hazaszállítása és eltemetésére vonatkozóan. Érdemes tudni, hogy a konzuli szolgálat nem minden esetben köteles segíteni, például nem foglal menetjegyet, illetve az átírásban sem köteles segíteni, ahogy a külföldön tartózkodó személyek felkutatása sem feladata. A konzuli szolgálat weboldalán nagyon sok hasznos információt lehet olvasni, illetve regisztrálni is itt lehet.