A jó minőségű termőföld titka: pontosan tudni, hogyan komposztáljunk házilag

Nem csupán a komolyabban gazdálkodók, de a hobbikertészek számára is hatalmas jelentőséggel bír a termőföld minősége. A tápanyagpótlás idővel komoly problémákat okozhat, s bár a szerves-, illetve a műtrágya is jó megoldás lehet, erre a célra a legoptimálisabb kétségkívül a természetes, újrahasznosított forrás.

Ráadásul ennek elérése nem nagy ördöngösség, csupán azzal kell tisztában lennünk, hogyan komposztáljunk. Tudniillik szinte minden háztartásban nagy mennyiségben keletkezik zöldhulladék, aminek a java sajnos a kommunális hulladékgyűjtőben végzi. Ha azonban ehelyett inkább a komposztba kerül, akkor rövid időn belül egy olyan tápanyagforrás áll majd a rendelkezésünkre, ami az egyik legjobb hatásfokkal bír. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan komposztáljunk eredményesen, elsőként annak kell utánajárnunk, milyen alapanyagok felhasználása vezet sikerre. A zöldségek és gyümölcsök héja mellett akár a kávézacc, vagy épp a tojáshéj is remek összetevőnek számít, ám nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az elegyünknek kellő arányban kell tartalmaznia száraz – azaz barna – növényi hulladékot is.

Ez utóbbi lehet akár levélzet, vagy régebben kaszált fű is, a nem kívánatos elemeket azonban mindenképpen kerüljük. Ilyenek az ételmaradékok, állati eredetű származékok – ide értve a húsokat és a csontokat is – és természetesen a nem szerves anyagok. Amikor felmerül, hogy hogyan komposztáljunk jól, akkor a hozzáértők szinte mindig kiemelik a megfelelő tároló kiválasztásának fontosságát. Szerencsére ma már nem szükséges saját magunknak összeállítani a komposztálót – ám egész nyugodtan megtehetjük ha szeretnénk-, tudniillik a készen kapható megoldások minden szempontból kifogástalanok. Ebből is jól látszik, hogy könnyen elsajátítható, hogy hogyan komposztáljunk sikeresen és így nagyon rövid idő alatt a mindennapok szerves részévé válik majd a folyamat.