A grillsütő nem csupán a húsok sütésére alkalmas

Mi magyarok, igencsak kreatívak vagyunk az élet sok területén, így a gasztronómiában is. Abban a többség egyetért, hogy ha grillezés, akkor húsok, kolbászok és szalonna biztosan kerül a rácsra. Ugyanakkor nem csak ezek az ételek készülhetnek a tűz felett. Rengeteg lehetőségünk van, így érdemes próbálkozni.

Grillsütő használata során nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg az előkészületekről. Ebbe az ételek is beletartoznak. Különösen a húsokra kell nagy hangsúlyt fektetni, annak érdekében, hogy a végeredmény után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk. A húsokat célszerű több órára pácfürdőbe tenni, de ha egész napra benne hagyjuk, azzal sem hibázunk, sőt még ízletesebb, zamatosabb lesz az étel. A pácléhez fűszerekre és olajra van szükség. A víz nem optimális erre a célra. vehetünk fűszerkeveréket készen is, de akár saját szájízünk szerint is megalkothatjuk a páclevet. A sót viszont hagyjuk ki, mert vizet von el, vagyis kiszáríthatja a húst. Ezt csak utólag adjuk a húshoz. A húsok mellé érdemes még egy kis halat vagy sajtot is a rácsra dobni. Arra viszont ügyeljünk, hogy kifejezetten kemény sajtokat, illetve grillsajtokat vegyünk, a lágy és félkemény típusokkal ugyanis pórul járhatunk.

Még változatosabb lehet a menü és a vegetáriánus és vegán vendégek számára is kedvezhetünk, ha gombafejeket is a rácsra helyezünk. Sőt, ezeket akár meg is tölthetjük. A zöldségek szintén sokkal finomabbak, ha a grillrácson készülnek. Burgonya, lilahagyma, cukkini, padlizsán és még hosszan tudnánk sorolni. Ezekből akár saslikot is készíthetünk. Ezek elkészítését a gyerekek is nagyon szokták élvezni. Ha pedig nem készültünk desszerttel, akkor mentőötletként néhány gyümölcsöt is feldobhatunk a rácsra. A grillezett barack egy kis tejszínhabbal különösen finom.