A DSG váltó, illetve annak előnyei

A mérnökök folyamatosan előállnak valamilyen fejlesztéssel a gépjárművek kapcsán, hogy jobb legyen a vezetési élmény, biztonságosabb legyen a vezetés és hatékonyabban működjön az autó. A korszerűsítés minden alkatrészt elért, így született meg a duplakuplungos sebességváltó, vagyis a DSG.

A DSG váltó kapcsán itt olvashat bővebb információkat! A DSG egy német kifejezés rövidítése, mely a Doppelschaltgetriebe, mely a BorgWarner és a Vokswagen közös fejlesztése által jött létre. Az angol megfelelő esetében nem DSG, hanem DCT rövidítést szokás használni. Az újítást először a Volkswagen Golf egyik modelljében alkalmazták, így nem véletlen, hogy főként a Volkswagen csoport tagjai használják a különféle modellekben. A DSG váltók két manuális váltóból állnak össze, azonban automataként funkcionálnak. Két tengely alkotja, melyből az egyik cső kialakítással rendelkezik, melyben a másik tengely fut. Az egyikhez a páratlan fokozatok, illetve a hátramenet kapcsolódik, míg a másikhoz a párosak tartoznak. Működés során az egyik mindig nyitva van, míg a másik zárva, Amikor váltunk, akkor ezek felcserélődnek.

A DSG váltókkal rendelkező autók jellemzően egy literrel kevesebbet fogyasztanak, mint azok az autók, melyek hagyományos váltóval vannak ellátva. Ennek oka a gyorsabb kapcsolási sebesség, így kisebb teljesítményvesztéssel kell számolni, ami alacsonyabb fogyasztást eredményez. A technológia emiatt főleg a sportautók körében elterjedt, mivel a gyorsabb váltásokkal még többet ki lehet hozni az autó teljesítményéből. Igazán hatékony opció, mivel a gyorsaságnak köszönhetően optimális fordulatszámon marad a gépjármű motorja. Mindezt úgy, hogy a teljesítmény nem csökken. Ehhez persze az is szükséges, hogy szeressük az automata váltós autókat.