A bálacsomagoló segít megóvni a takarmány minőségét

A mezőgazdasági, illetve ipari szektorban egyaránt kiemelt jelentőséggel bír a csomagolás kérdése, hiszen ez nem csak a külső behatásoktól védi az adott terméket, de meg is őrzi annak legfőbb tulajdonságait. Különösen nagy jelentősége van ugyanakkor a különféle szálastakarmányok esetében, lévén itt az eltarthatóság is ennek függvénye.

Hazánk mikroklímájának köszönhetően a bálacsomagoló gépek csak aránylag későn kezdtek nálunk elterjedni, ám ma már gyakorlatilag alapvető eszköznek számítanak. Európában elsőként az északi országokban jelentek meg bő negyven évvel ezelőtt, hiszen az ottani időjárás – különösen a skandináv területeken és Írországban – komoly kihívás elé állította a gazdákat. A szálastakarmányok nedvességtartalmát ugyanis egy szűk sávban kell tartani – nagyjából 70% környékén -, ez pedig kézi módszerekkel szinte lehetetlen. Egy bálacsomagoló a megfelelő időben alkalmazva ugyanakkor könnyedén eléri ezt a célt, így pedig hónapokkal később is ugyanolyan minőségű lesz a termény.

Ennek tükrében nem is lehet kérdéses, miszerint a bálacsomagoló nagyon rövid idő alatt behozza az árát, hiszen használatával elkerülhető, hogy a kieső időszakban külső forrásból kelljen beszerezni az állatok táplálékát. Egyáltalán nem mindegy azonban, melyik modell mellett tesszük le a voksunkat. Napjainkban hatalmas választék érhető el és ha a bálacsomagoló kínálatot vizsgáljuk, azt tapasztalhatjuk, hogy 130-nál is több típus közül megtalálni a számunkra legoptimálisabbat. Ez gyakorta komoly dilemmát jelenthet, ezért ha nem vagyunk tökéletesen biztosak a dolgunkban, akkor feltétlenül kérjük ki szakértő tanácsát és a kapott intelmek alapján történjen a bálacsomagoló beszerzése. Így elkerülhető, hogy véletlenül nem a leghatékonyabb megoldás mellett tesszük le a voksunkat.