8 óra munka, 8 óra pihenés, de hány nap szabadság?

A munkavállalókat leginkább foglalkoztató kérdések egyike, hogy mikor és mennyi szabadságot kapnak. Az állandó robotot időnként igenis meg kell szakítani egy kis pihenéssel, vagy akár egy nyaralással.  Ugyanakkor sok ember nincs tisztában vele mennyi szabadság járna neki pontosan, valamint, hogy hogyan is lehet kiszámolni, ki mennyi pihenőnapra számíthat egy évben.

Szabadság kalkulátor, egy olyan oldal mely Ön számára is óriási segítséget nyújthat kiigazodni a szabadság útvesztőjében. Mondanunk sem kell, hogy szabadság alatt nem a hétvégéket, valamint a munkaszüneti napokat értjük, így azokat nem kell ide sorolni. Fontos tudni, hogy a szabadság két részből tevődik össze, amely az alapszabadság, mely mindenki számára egységes húsz nap, valamint az ezeken felül járó pótszabadság napok, melyek mennyisége több tényező által kerül kiszámításra. Nem mindegy, hogy az illető hányadik életévét tölti be, valamint az adott évben hány napot dolgozott és hány éve számít munkavállalónak. A szabadság kiszámítása ezenkívül a Munka Törvénykönyve alapján történik.

Huszonöt éves kortól számítva, egészen negyvenöt éves korig nő a plusz pótszabadság napok száma. Tehát kijelenthetjük, hogy bizonyos korig, minél idősebb valaki, annál több szabadság jár neki. Ugyanakkor bizonyos esetekben ez változhat és a dolgozó több pótszabadság napra is jogosult. A leghosszabb szabadság a szülés előtt álló kismamáknak jár, akik huszonnégy héten keresztül otthon lehetnek, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy négy hetet a szülés előtt kell megadni. Azoknak, akiknek már van gyerekük, szintén jár a plusz pótszabad nap, ezek napja a gyermekek számától függ. Abban az esetben, ha a gyermek bármiféle fogyatékossággal él, a szülő további pótszabadság napra számíthat.